Czy fotoradar błyska??

Wszystkie tematy, które nie do końca dotyczą Alfy Romeo.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
rigobert
Posty: 1110
Rejestracja: 10-11-2005 17:25
Lokalizacja: Warszawa Wesoła/Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Czy fotoradar błyska??

Postautor: rigobert » 15-09-2006 12:19

Mam takie proste pytanie do znawców tematu.

Czy fotoradary ukryte w tych szarych skrzynkach błyskają w czasie robienia zdjęcia nocą :?:

Mi ostatnio w Pszczynie zapomniało się o jednym fotoradarze i przeleciałem 120 na ograniczeniu do 70. Gdy się zorientowałem było już za późno, żeby hamować. Żadnego flesza nie dostrzegłem.
Cała sytuacja miała miejsce po północy.

Pytam, bo ludzie różnie mówią. Niektórzy twierdzą, że błyska inni że nie. Jak to jest :?:

Kolega w zeszłym roku w tym miejscu też się zapomniał i zdjęcie mu zrobiło z fleszem. Przynajmniej on twierdzi, że widział błysk i tylko czekał kiedy fotka przyjdzie. I przyszła...

Mi nic nie błysnęło, więc albo zmienili sprzęt na lepszy, albo go tam po prostu już nie było.
Jest AlfaRomeo 166 Q2 2.5v6 napędzana elpidżi
Była Alfa Romeo 147 1.6TS '01 (2008-2013)
Jest Alfa Romeo 145 1.6TS '98
Był Fiat 126p '87 48kkm od 24.06.06 w samochodowym niebie

Awatar użytkownika
lukpcn
Posty: 801
Rejestracja: 22-06-2005 23:22
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Postautor: lukpcn » 15-09-2006 12:25

Mnie też nic nie błysnęło a zdjęcie przyszło....
Banan od ucha do ucha na zdjęciu... ograniczenie 40 a ja jechalem 61 :roll:
Jest: Mazda 6 2.0 147KM :)
Była: 145 1.4 TS 16V Blue Cosmo :)
Muzyka Royalty Free: www . RoyaltyFreeHeaven . com

Bedboys
Posty: 2915
Rejestracja: 04-10-2004 19:01
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Postautor: Bedboys » 15-09-2006 13:00

Nic tam nie błyska :( przynajmniej w tych co mają w Olsztynie - jest to kamera cyfrowa w dzień nie potrzebuje dodatkowego oświetlenia a w nocy to co jest nad skrzynką ( taki peryskop) powoduje to ze kamera robi zdjęcie w podczerwieni nic nie widać a zdjęcie jest czarnobiałe. Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie jedziesz np 80km/h a ty ktoś/coś daje ci fleszem po oczach przecież potem przez chwilę nic nie widać.
Pozdrawiam

Bedboys

Kiedyś :
AR 156 1,6 TS --- Srebrna ---Teraz : AR 166 JTD --- Blu Odissea ---

Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...
Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...

Awatar użytkownika
Maciej Loret
Posty: 6285
Rejestracja: 22-11-2004 12:03
Lokalizacja: Bydgoszcz, Zgorzelec
Kontaktowanie:

Postautor: Maciej Loret » 15-09-2006 13:27

Bedboys pisze: Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie jedziesz np 80km/h a ty ktoś/coś daje ci fleszem po oczach przecież potem przez chwilę nic nie widać.


Teraz już wiem dlaczego niektórzy jeżdżą w ciemnych okularach. :lol:

Awatar użytkownika
andalf
Posty: 623
Rejestracja: 02-08-2005 23:26
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: andalf » 15-09-2006 13:28

Wg mnie błyska. Widziałem to już bardzo wyraźnie (jako pasażer ;-) ).
Widział też ojciec i brat (jako kierowcy :( )
Jeżeli nie błyska to może znaczyć, że słup jest "nieuzbrojony".
Chociąż nie wykluczam, że mogą być różne urządzenia wykonane w różnej tehcnologii...

P.S.
Czy pstrykanie tablic rejestracyjnych w podczerwieni da zadowalający efekt dla programów do rozpoznawania obrazów, których się używa do obróbki zdjęć?
AR 156 2.0 JTS

Awatar użytkownika
lukpcn
Posty: 801
Rejestracja: 22-06-2005 23:22
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Postautor: lukpcn » 15-09-2006 13:28

Bedboys pisze:Nic tam nie błyska :( przynajmniej w tych co mają w Olsztynie - jest to kamera cyfrowa w dzień nie potrzebuje dodatkowego oświetlenia a w nocy to co jest nad skrzynką ( taki peryskop) powoduje to ze kamera robi zdjęcie w podczerwieni nic nie widać a zdjęcie jest czarnobiałe. Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie jedziesz np 80km/h a ty ktoś/coś daje ci fleszem po oczach przecież potem przez chwilę nic nie widać.


Bedboys, czy mozesz do mnie zagaić na GG ???
Jest: Mazda 6 2.0 147KM :)
Była: 145 1.4 TS 16V Blue Cosmo :)
Muzyka Royalty Free: www . RoyaltyFreeHeaven . com

Awatar użytkownika
nyknow
Posty: 862
Rejestracja: 20-07-2006 13:16
Lokalizacja: oklice St.Woli

Postautor: nyknow » 15-09-2006 16:25

ktos mi kiedys mowil ze jak zdjecie jest robione to jasno to widac. ale to bylo dosyc dawno temu - wtedy moze takie byly sprzety. ja kiedys dostalem i nie widzialem flesha.
ale rigobert, jakie to ma znaczenie - jak zrobili to dostaniesz i tyle. trzeba niestety czekac a nie jest to ławte. ;)
ja ostatnio tez jehcalem w nocy do warszawy i mam wrazenie ze jakies fotoradary mijalem - wiec nie znasz dnia ani godziny...
pozdr.
gk/
posiadałem:
Alfa Romeo 156 1,9 MJet
08'2005 - 90k.km.
Toyota Corolla 1,6
02'2005 - 68k.km.

Bedboys
Posty: 2915
Rejestracja: 04-10-2004 19:01
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Postautor: Bedboys » 15-09-2006 17:16

andalf pisze:Czy pstrykanie tablic rejestracyjnych w podczerwieni da zadowalający efekt dla programów do rozpoznawania obrazów, których się używa do obróbki zdjęć?


Da i to bardzo zadowalający :) - tak sie stało że mój dobry kolega z ławki zajmuje sę zdjęciami w Olsztynie, widziałem juz różne zdjęcia i w dzień i wnocy przy różnej pogodzie i są świetnie widoczne tablice trochę gorzej jest z kierowcą ale też da się coś zrobić. Mnie też już pstrykneli wiele zdjęć ale dzieki znojomemu nie jestem karany za nie tylko trzeba czasami piffo postawić :). Jak w tej skrzynce jest wideoradar to go widać przez to okienk tylko musi być widno i jechać na tyle powoli żeby się tam przyjżeć, jak nie ma kamery to jest ciemno jak jest to widać obiektyw. Byłem kiedyś obecny przy montowaniu takiej kamery do tego słupa - ten sup to strasznie dziwne ustrojstwo :) i ma strasznie dużo elektroniki.
Pozdrawiam



Bedboys



Kiedyś :

AR 156 1,6 TS --- Srebrna ---Teraz : AR 166 JTD --- Blu Odissea ---



Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...

Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...

Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...

Awatar użytkownika
andalf
Posty: 623
Rejestracja: 02-08-2005 23:26
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: andalf » 15-09-2006 17:42

Bedboys pisze:Jak w tej skrzynce jest wideoradar to go widać przez to okienk tylko musi być widno i jechać na tyle powoli żeby się tam przyjżeć, jak nie ma kamery to jest ciemno jak jest to widać obiektyw.

No i to jest najlepszy patent (zaraz po tym pifku) żeby nie dostać fotki :lol:
AR 156 2.0 JTS

Awatar użytkownika
rigobert
Posty: 1110
Rejestracja: 10-11-2005 17:25
Lokalizacja: Warszawa Wesoła/Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: rigobert » 15-09-2006 18:28

nyknow pisze:ale rigobert, jakie to ma znaczenie - jak zrobili to dostaniesz i tyle. trzeba niestety czekac a nie jest to ławte. ;)


Ja wiem, że jeśli zrobili to jest pozamiatane. Póki co traktuje to jako atrakcje, bo do tej pory takich zdjęć jeszcze nie miałem w albumie.

Zapytałem tylko dlatego, że kolega kilka miesięcy wcześniej miał zrobioną fotę dokładnie w tym samym miejsu też w nocy i upiera się, że mu błysnęło. Mi nic nie błysnęło, chyba że byłem już taki niekumaty i nie zauważyłem. I stąd te rozterki :roll:
Jest AlfaRomeo 166 Q2 2.5v6 napędzana elpidżi
Była Alfa Romeo 147 1.6TS '01 (2008-2013)
Jest Alfa Romeo 145 1.6TS '98
Był Fiat 126p '87 48kkm od 24.06.06 w samochodowym niebie

Awatar użytkownika
nyknow
Posty: 862
Rejestracja: 20-07-2006 13:16
Lokalizacja: oklice St.Woli

Postautor: nyknow » 16-09-2006 19:01

rigobert pisze:Póki co traktuje to jako atrakcje, bo do tej pory takich zdjęć jeszcze nie miałem w albumie.


mi jak zrobili zdjecie to nie moglem go zatrzymac - wiec w albumie nie mam bo nie moglem miec. teraz dają?

gk/
posiadałem:

Alfa Romeo 156 1,9 MJet

08'2005 - 90k.km.

Toyota Corolla 1,6

02'2005 - 68k.km.

Awatar użytkownika
marcin_145
Posty: 2210
Rejestracja: 28-08-2004 12:26
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: marcin_145 » 16-09-2006 20:12

Ciekawe... ja myślałem ze to dziadostwo zawsze błyska... jachałem kiedyś z ojcem o koło Lublina w Garbowie chyba coś nam ładnie błysnęło po oczach... 2 tyg później drogi tato dostał ładną fotkę - jechał 97 na ograniczeniu do 60 :D

pozdrawiam
Kiedyś:
Alfa Romeo 145 Junior 1,4 TS - 3 lata razem
http://img18.imageshack.us/my.php?image=p73100545ch.jpg
Teraz:
AR 156 SW 1,9 JTD 2001 124 kkm na karku :)
http://img61.imageshack.us/my.php?image=p1010055rn8.jpg

Awatar użytkownika
Michal
Posty: 3910
Rejestracja: 30-08-2004 22:31
Lokalizacja: Lublin / Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Michal » 16-09-2006 20:44

Teraz w obu Garbowach są kamery ... łapią wszystkich powyżej 80 km/h. Kamery ustawiono po tyn jak Urban (ten z Samoobrony) zabił człowieka na przejściu.

Awatar użytkownika
rigobert
Posty: 1110
Rejestracja: 10-11-2005 17:25
Lokalizacja: Warszawa Wesoła/Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: rigobert » 16-09-2006 20:54

Michal pisze:łapią wszystkich powyżej 80 km/h.


A to te fotoradary łapią od jakiejś prędkości, czy już od najmniejszej niedozwolonej :?:
Jest AlfaRomeo 166 Q2 2.5v6 napędzana elpidżi
Była Alfa Romeo 147 1.6TS '01 (2008-2013)
Jest Alfa Romeo 145 1.6TS '98
Był Fiat 126p '87 48kkm od 24.06.06 w samochodowym niebie

Awatar użytkownika
Michal
Posty: 3910
Rejestracja: 30-08-2004 22:31
Lokalizacja: Lublin / Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Michal » 16-09-2006 21:38

no właśnie dozwolona jest tam 60 km/h a łapią powyżej 80 km/h

Bedboys
Posty: 2915
Rejestracja: 04-10-2004 19:01
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Postautor: Bedboys » 19-09-2006 11:08

rigobert pisze:A to te fotoradary łapią od jakiejś prędkości, czy już od najmniejszej niedozwolonej :?:


U nas w Olsztynie ustawiali zawsze ok 15-20km/h więcej niż jest dozwolone bo inaczej było by tyle fotek że by się nie obrobili a tak wyłapią tylko same "rodzynki". Choć po ostatnich wyczynach " szybkich i wściekłych :lol: " policja wypowiedział wojnę - szczególnie motocyklistom :twisted: i mają ustawiać fotoradary na równo tyle ile przewidują przepisy i będą golić wszystkich pokolei.
Pozdrawiam



Bedboys



Kiedyś :

AR 156 1,6 TS --- Srebrna ---Teraz : AR 166 JTD --- Blu Odissea ---



Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...

Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...

Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...

Awatar użytkownika
ratus1
Posty: 256
Rejestracja: 15-09-2004 15:10
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: ratus1 » 19-09-2006 11:17

Bedboys pisze:
rigobert pisze:A to te fotoradary łapią od jakiejś prędkości, czy już od najmniejszej niedozwolonej :?:


U nas w Olsztynie ustawiali zawsze ok 15-20km/h więcej niż jest dozwolone bo inaczej było by tyle fotek że by się nie obrobili a tak wyłapią tylko same "rodzynki". Choć po ostatnich wyczynach " szybkich i wściekłych :lol: " policja wypowiedział wojnę - szczególnie motocyklistom :twisted: i mają ustawiać fotoradary na równo tyle ile przewidują przepisy i będą golić wszystkich pokolei.


no jak sie okazuje to golić...ale nie wszystkich...
robić coś można ale jeszcze sie do tego przyznawać publicznie...
AdaS
Alfa Romeo 156 2.0 TS nero fucco
wyprodukowana kwiecień 2000
168 tyś przejechane (S P R Z E D A N A :( )
Lancia Ypsilon 1.3 MJet 2006 45 tys. przejechane (sprzedana)
Lancia Musa 1.4 Platino 07 cud miód
Alfa Romeo Gulietta 1.4 2010 :)

Awatar użytkownika
lukpcn
Posty: 801
Rejestracja: 22-06-2005 23:22
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Postautor: lukpcn » 19-09-2006 13:56

a mnie przyszlo ze jechalem 61km/h przy ograniczeniu 40 km/h

:?
Jest: Mazda 6 2.0 147KM :)
Była: 145 1.4 TS 16V Blue Cosmo :)
Muzyka Royalty Free: www . RoyaltyFreeHeaven . com

Awatar użytkownika
nyknow
Posty: 862
Rejestracja: 20-07-2006 13:16
Lokalizacja: oklice St.Woli

Postautor: nyknow » 20-09-2006 11:43

W St.Woli tez jest kilka sztuk tych słupów ale chyba tylko jeden aparat ktory robi zdjecia jesli przekroczenie jest znaczne - pow. 20km/h
ale trzeba uwazac bo kiedys odwiedzil mnie kolega z Waw i jadac do mnie i wracajac zdjecie mu zrobił fotoradar - 16 pkt i zdaje sie 800 pln. jakos to udalo sie zalatwic z tytulu kumulacji ;)

masakra z tymi fotoradarami,


gk/
posiadałem:

Alfa Romeo 156 1,9 MJet

08'2005 - 90k.km.

Toyota Corolla 1,6

02'2005 - 68k.km.

Awatar użytkownika
Maciej Loret
Posty: 6285
Rejestracja: 22-11-2004 12:03
Lokalizacja: Bydgoszcz, Zgorzelec
Kontaktowanie:

Postautor: Maciej Loret » 20-09-2006 12:00

nyknow pisze:W St.Woli tez jest kilka sztuk tych słupów ale chyba tylko jeden aparat ktory robi zdjecia


Tu masz "słupy":
http://www.poi.mobilne.net/index.php?so ... wola&opis=


Wróć do „Hyde Park”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości