nie odpala alfunia

Pytania, porady i opinie.

Moderator: Moderatorzy

marwaw79
Posty: 7
Rejestracja: 24-01-2010 15:54

nie odpala alfunia

Postautor: marwaw79 » 27-02-2011 17:13

Witam serdecznie :( prosilbym o pomoc,w mojej alfuni 147 1,9 JTD8v 115km od jakies tygodnia mam problem z odpaleniem auta. Ogolnie jest wszystko w porzadku odpala, wszystko gra ale przychodzi jakis moment ze nie moze odpalic wogole, w tym tygodniu dwa razy sie zdarzylo ze mnie zawiodla i wogole nie odpalila. Wczoraj tez nie odpalila, ale dzis jak chcialem odcholowac do mechanika to nagle odzyla i odpalila bylo ok.Mechanik nie wie o co chodzi?.na komputerze pokazuje EBD system failure .Prosze bardzo was o pomoc niemoze tak byc ze auto nie wiadomo czy odpali czy tez nie.Pompa paliwa siada?czy tez moze regulator cisnienia szwankuje ?komputer w serwisie pokaze co jest nie tak co ją boli?.pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz prosze o pomoc :(

Awatar użytkownika
Maciek-156
Posty: 924
Rejestracja: 29-01-2006 19:02
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Maciek-156 » 28-02-2011 11:30

Komputer pokaże. Prawdopodobnie czujnik położenia kątowego wału korbowego do wymiany
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-JET 2004
AR156 1.6TS 2000

marwaw79
Posty: 7
Rejestracja: 24-01-2010 15:54

nie odpala alfunia

Postautor: marwaw79 » 04-03-2011 17:55

Komputer nic niepokazal,poza bledem overboost i cos z cisnieniem paliwa.Czujnik w porzadku. :( Narazie odpukac chodzi dobrze zobaczymy dalej. pozdrawiam i dziekuje za pomoc

filip13
Posty: 604
Rejestracja: 13-09-2006 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: filip13 » 06-03-2011 01:49

czy to sie dzieje, również kiedy jedziesz wolno i normalnie Za każdym razem kiedy sie nagrzewa? Jeśli tak to uczepił bym sie czujnika położenia wału korbowego. Jesli auto gasnie wówczas gdy ruszasz raptowniej inaczej mówiąc przyśpieszasz szybko potocznie zap.......sz, to zadzwoń do mnie :D Nie a tak poważnie to sprawdż w tym momencie pompe ale musiszs czuc jak spokojnie spada z obrotów i Cie hamuje, poczujesz jak ta pompa jak hamuje silnik Traci moc. Nie zgaśnie odrazu. sprawdż czy na turbinie nie przycinają sie łopatki nie trzeba jej sciagać zeby to sprawdzić poprostu poruszaj sztyca poprzez śrubookręt delikatnie wygięty i zobaczysz czy lużno i elastycznie pracuje.
Jeśli rano nie odpala po nocy to sprawdż czy na swiecach rzarowych po przekręceniu stacyjki jest prąd i na których nie ma Powinien nie pojawić się prąd na któryś dwóch. Wówczas problemem Twoim będzie przekażnik inni nazywają podgrzewacz świec żarowych Nie wiem czy dobrze nazwałem ten element jeśli żle niech nie kto poprawi. Jeśli prąd jest musisz sprawdzić świece żarowe. Narazie tyle potem dalej W MIARE TEGO JAK DOKŁADNIEJ OPISZESZ KIEDY GAŚNIE ALBO NIE ODPALA

marwaw79
Posty: 7
Rejestracja: 24-01-2010 15:54

Postautor: marwaw79 » 08-03-2011 17:31

Przyznam tyle ze narazie jest ok.Zobaczymy jak dalej.Ale bardzo dziekuje za rady jak to sie powtorzy to sprawdze jak kolego mowiles.pozdrawiam

Awatar użytkownika
Maciek-156
Posty: 924
Rejestracja: 29-01-2006 19:02
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: nie odpala alfunia

Postautor: Maciek-156 » 09-03-2011 09:58

marwaw79 pisze:Komputer nic niepokazal,poza bledem overboost i cos z cisnieniem paliwa....

Komputer jak widzisz pokazał... - masz kłopoty z ciśnieniem paliwa na listwie wtryskowej (albo regulator do czyszczenia/wymiany, albo pompa do regeneracji) i stąd kłopoty z paleniem
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010

AR156 1.9 16v JTD M-JET 2004

AR156 1.6TS 2000


Wróć do „Porozmawiajmy o Alfie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 37 gości