co tym razem??

Pytania, porady i opinie.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
moondee
Posty: 215
Rejestracja: 04-09-2004 23:00
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Kontaktowanie:

co tym razem??

Postautor: moondee » 14-01-2010 17:49

Jazda po mieście - temp. do 70 stopni na wskaźniku, zero problemów
Jazda w trasie, po kilku minutach temp. spada poniżej 50 stopni (w zasadzie wskazówka ani drgnie), zaczyna się świecić kontrolka wtrysku, zwiększone zużycie paliwa jest szybko zauważalne.

Co padło??? Termostat?? Oczywiście mam na myśli tegoroczną zimę za oknami.
AR 156 2.0 Selespeed, urodzona w 2000r, silver, 224kkm, FL
Mini Cooper 2002r, silver, 82kkm

Awatar użytkownika
Michal
Posty: 3910
Rejestracja: 30-08-2004 22:31
Lokalizacja: Lublin / Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Michal » 14-01-2010 18:10

stawiam na termostat a konkretnie czujnik temperatury ... za szybko się otwiera. Możesz wymienić sam czujnik, razem z wymianą u sprawnego mechanika zapłacisz nie więcej jak 150-170 pln
wcześniej:
YUGO 65 1.3 (ZASTAVA) '86 - 1994-1997
AR 146 1,4 boxer '97 - 1997-1999
AR 156 2,0 TS '98 - 2000-2001
AR 156 2,5 V6 '99 - 2001-2004
AR 156 GTA '03 - 2006-2009
AR 159 3,2V6 Q4 ti '07 - 2009-2014
teraz:
Fiat Sedici 2,0 MultiJet
Maserati Ghibli SQ4

Awatar użytkownika
p.maiki
Posty: 666
Rejestracja: 13-09-2006 11:41
Lokalizacja: Warszawa - Bemowo
Kontaktowanie:

Postautor: p.maiki » 14-01-2010 18:19

Termostat, najlepiej wymacać węże czy są przy tych 50 gorące jak tak to nowy termostat i tyle. Samodzielna wymiana 20min :D

Awatar użytkownika
marekm
Posty: 1495
Rejestracja: 24-09-2004 17:00
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: marekm » 14-01-2010 20:31

a co pokazał komputer diagnostyczny?

tomass
Posty: 609
Rejestracja: 21-06-2007 10:09
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: tomass » 15-01-2010 09:13

termostat cały czas otwarty, czujnik jest ok :)
była 156 Obrazek 1,8TS `02
zafira B 1,9 cdti (powered by alfa romeo)

Awatar użytkownika
Michal
Posty: 3910
Rejestracja: 30-08-2004 22:31
Lokalizacja: Lublin / Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Michal » 15-01-2010 10:16

możliwe, że się źle wyraziłem ... chodziło mi o mechanizm który w termostacie zamyka i otwiera obieg ... jeśli jest cały czas otwarty, to znaczy, że to termostat ...
wcześniej:
YUGO 65 1.3 (ZASTAVA) '86 - 1994-1997
AR 146 1,4 boxer '97 - 1997-1999
AR 156 2,0 TS '98 - 2000-2001
AR 156 2,5 V6 '99 - 2001-2004
AR 156 GTA '03 - 2006-2009
AR 159 3,2V6 Q4 ti '07 - 2009-2014
teraz:
Fiat Sedici 2,0 MultiJet
Maserati Ghibli SQ4

Awatar użytkownika
amargro
Posty: 1839
Rejestracja: 11-03-2005 15:15
Lokalizacja: Zielonka k/W-wy

Re: co tym razem??

Postautor: amargro » 15-01-2010 16:07

moondee pisze:temp. spada poniżej 50 stopni (w zasadzie wskazówka ani drgnie), zaczyna się świecić kontrolka wtrysku


Tak jak piszą poprzednicy, z samego opisu wygląda na otwarty cały czas termostat, ale dlaczego świeci marchewa, bo mi to coś nie pasuje.

Awatar użytkownika
Michal
Posty: 3910
Rejestracja: 30-08-2004 22:31
Lokalizacja: Lublin / Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Michal » 15-01-2010 21:23

to standardowe zachowanie samochodu w takich sytuacjach ... u mnie też tak było i przeszło po naprawie ...
wcześniej:
YUGO 65 1.3 (ZASTAVA) '86 - 1994-1997
AR 146 1,4 boxer '97 - 1997-1999
AR 156 2,0 TS '98 - 2000-2001
AR 156 2,5 V6 '99 - 2001-2004
AR 156 GTA '03 - 2006-2009
AR 159 3,2V6 Q4 ti '07 - 2009-2014
teraz:
Fiat Sedici 2,0 MultiJet
Maserati Ghibli SQ4

tomass
Posty: 609
Rejestracja: 21-06-2007 10:09
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Re: co tym razem??

Postautor: tomass » 17-01-2010 22:17

amargro pisze:
moondee pisze:temp. spada poniżej 50 stopni (w zasadzie wskazówka ani drgnie), zaczyna się świecić kontrolka wtrysku


Tak jak piszą poprzednicy, z samego opisu wygląda na otwarty cały czas termostat, ale dlaczego świeci marchewa, bo mi to coś nie pasuje.
bo za długo chodzi na ssaniu i ma przez to za bogatą mieszankę- i wyskuje błąd od sony lambda.
była 156 Obrazek 1,8TS `02
zafira B 1,9 cdti (powered by alfa romeo)

trk1984
Posty: 39
Rejestracja: 19-04-2009 11:24

Postautor: trk1984 » 24-01-2010 17:01

witam. a moze ma ktos wiedze co to moze byc, gdy odkrecam korek od wlewu oleju to na korku widac taka jasno brazowa maź. dodam, ze dzieje sie tak od niedawna max od tygodnia. i ubywa plynu chlodniczego. czyzby mieszal sie z olejem? jakie moga byc skutki i jak to naprawic?

Awatar użytkownika
p.maiki
Posty: 666
Rejestracja: 13-09-2006 11:41
Lokalizacja: Warszawa - Bemowo
Kontaktowanie:

Postautor: p.maiki » 24-01-2010 17:21

trk1984 pisze:witam. a moze ma ktos wiedze co to moze byc, gdy odkrecam korek od wlewu oleju to na korku widac taka jasno brazowa maź. dodam, ze dzieje sie tak od niedawna max od tygodnia. i ubywa plynu chlodniczego. czyzby mieszal sie z olejem? jakie moga byc skutki i jak to naprawic?
Uszczelka pod głowicą :( czasami taka maź się pojawia jak się śmiga małe przebiegi ale wtedy nie ubywa płynu chłodniczego jak u ciebie.
Pozdrawiam
Michał (p.maiki)
146 1.4 TS 97r 2006-2008
147 1.6 TS 02r 2008-2009
156 FL 1.9 JTDM 03r 2009-

trk1984
Posty: 39
Rejestracja: 19-04-2009 11:24

Postautor: trk1984 » 25-01-2010 09:33

nawet mnie nie straszcie:( jeszcze malo bo pare kilometrow do pracy i z powrotem. wiec moze to to by bylo przyczyna. a ten plyn to kiedys wjechalem na zaspe i sie zakopalem, potem jak sie juz wypchnalem to zauwazylem plame i zaczelo kapac spod silnika. myslalem ze to wlasnie plyn zaczal uciekac. dolalem zaznaczylem ile i jezdzilem. po dwoch dniach widzialem, ze nic nieubywa, ale nie sprawdzalem tego korka od oleju. id dopiero jak dolewalem oleju to to zauwazylem i zauwazylem ze plynu tez troche znikło.
to widze ze zamiast malowania bedzie chyba remont silnika:(

Awatar użytkownika
valdek
Posty: 1994
Rejestracja: 11-01-2005 13:34
Lokalizacja: Lublin-Nałęczów-Puławy
Kontaktowanie:

Postautor: valdek » 28-01-2010 09:15

trk1984 pisze:nawet mnie nie straszcie:( jeszcze malo bo pare kilometrow do pracy i z powrotem. wiec moze to to by bylo przyczyna. a ten plyn to kiedys wjechalem na zaspe i sie zakopalem, potem jak sie juz wypchnalem to zauwazylem plame i zaczelo kapac spod silnika. myslalem ze to wlasnie plyn zaczal uciekac. dolalem zaznaczylem ile i jezdzilem. po dwoch dniach widzialem, ze nic nieubywa, ale nie sprawdzalem tego korka od oleju. id dopiero jak dolewalem oleju to to zauwazylem i zauwazylem ze plynu tez troche znikło.
to widze ze zamiast malowania bedzie chyba remont silnika:(


W zaspie mogłeś zruszyć mocowanie przeodów płynu chłodniczego przy chłodnicy. Podjedź na kanał i sprawdź zanim zaczniesz remont silnika...

Pozdr.
AR 166 2.5V6 2000 r. - po latach powrót do Busso :D
AR 156 2.4 JTD 175 PS Ti 2004r.
Yamaha Virago 1000 1986r.
15 lat w AR156 (poprzednio 2x156V6), niezapomniane Busso poniżej:
http://valdek.alfa156.w.interia.pl/

trk1984
Posty: 39
Rejestracja: 19-04-2009 11:24

Postautor: trk1984 » 14-02-2010 17:21

jak narazie wszystko wporządku. płynu nie ubywa, i ostatnio przejechalem spory dystans i to capucino tez znikło.
mam jeszcze pytanie do właścicieli 166-tek, jak Wam świecą światła? dziwne pytanie, ale gdy jest ciemno i jade poza miastem to ledwo widze co jest przedemna, zeby lepiej widziec musze jechac na długich, ale znowu oślepiam tych z naprzeciwka i tych co jadą przedemną.na krótkich widzę góra na jakieś 20 metrów. to może być wina żaróewk, czy raczej klosza? dodam, ze wizualnie wiatła prezentuja się bardzo ładnie i nie widać odbarwień czy jakichs plam.

Bedboys
Posty: 2915
Rejestracja: 04-10-2004 19:01
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Postautor: Bedboys » 16-02-2010 20:50

Ja zmieniłem lampy na nowe - dało sporo, teraz na zimę zakładam dodatkowo żarówki Night breaker firmy osram, też poprawiają jakość ale do dobrze to im daleko. Trzeba bardzo dbać o czystość lamp już niewielkie ich zabrudzenie znacznie pogarsza świecenie
Pozdrawiam

Bedboys

Kiedyś :
AR 156 1,6 TS --- Srebrna ---Teraz : AR 166 JTD --- Blu Odissea ---

Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...
Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...


Wróć do „Porozmawiajmy o Alfie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 76 gości