Rzężenie przy odpalaniu

Pytania, porady i opinie.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
da_vinci
Posty: 2005
Rejestracja: 18-01-2006 09:48
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Rzężenie przy odpalaniu

Postautor: da_vinci » 28-05-2009 09:13

Wczoraj rano mnie dopadło, przy odpalaniu słychać w momencie kiedy kręci rozrusznik takie mocne rzężenie ŻŻŻŻŻŻ i zaraz odpala spróbowałem to nagrać komórką, czy ktoś wie co to może być zanim wybiorę się do mechanika? Nie chce aby mnie naciągnął na coś.

http://all4all.home.pl/images/nagranie1.mp3
http://all4all.home.pl/images/nagranie2.mp3
Linia jest piękna, logo też, chciałem ją mieć...
i mam Alfa Romeo 146 1,6 TS 1998 SILVER SHADOW :)

Awatar użytkownika
aquarius01
Posty: 129
Rejestracja: 03-10-2005 16:59
Lokalizacja: Dolnośląskie - Trzebnica
Kontaktowanie:

Postautor: aquarius01 » 28-05-2009 11:39

Mnie to śmierdzi bendix'em lub zużytymi tulejkami mosiężnymi w rozruszniku. Jak problem będzie się nasilał czego Cię jego regeneracja.
Zbyszek Pilip
AR 145 1.6 TS 1997 :)

Awatar użytkownika
da_vinci
Posty: 2005
Rejestracja: 18-01-2006 09:48
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: da_vinci » 29-05-2009 07:42

aquarius01 pisze:Mnie to śmierdzi bendix'em lub zużytymi tulejkami mosiężnymi w rozruszniku. Jak problem będzie się nasilał czego Cię jego regeneracja.

Dzięki tak też mi się wydaje, że to może być to. Zastanawiam się czy go naprawiać czy np. kupić regenerowany.
Linia jest piękna, logo też, chciałem ją mieć...

i mam Alfa Romeo 146 1,6 TS 1998 SILVER SHADOW :)

spark1.8
Posty: 218
Rejestracja: 20-01-2006 09:53

Postautor: spark1.8 » 29-05-2009 09:40

da_vinci pisze: Zastanawiam się czy go naprawiać czy np. kupić regenerowany.


wystarczy go wyczyścić w środku. Nagromadzony syf blokuje powrót.
Po odkręceniu przepustnicy (4 imbusy) można go wykręcić od góry.
156 1.8 TS, Rosso Proteo

Awatar użytkownika
da_vinci
Posty: 2005
Rejestracja: 18-01-2006 09:48
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: da_vinci » 29-05-2009 12:22

spark1.8 pisze:
wystarczy go wyczyścić w środku. Nagromadzony syf blokuje powrót.
Po odkręceniu przepustnicy (4 imbusy) można go wykręcić od góry.

Chyba myślisz o silniczku krokowym.
Linia jest piękna, logo też, chciałem ją mieć...

i mam Alfa Romeo 146 1,6 TS 1998 SILVER SHADOW :)

spark1.8
Posty: 218
Rejestracja: 20-01-2006 09:53

Postautor: spark1.8 » 29-05-2009 15:09

da_vinci pisze:Chyba myślisz o silniczku krokowym.


broń bosz, chodzi o rozrusznik. Instrukcja serwisowa każe wyjmować go od dołu, ale trzeba rozkręcić wydech.
Natomiast od góry jest dobry dostęp po odkręceniu przepustnicy (można ją przy okazji wyczyścić :idea: )
Nawet nie myśl o odkręcaniu krokowego. Odłączasz wtyczkę i odkładasz go na bok razem z przepustnicą.
Te dźwięki są dosyć słabej jakości. Moja propozycja dotyczy sytuacji, kiedy zgrzyt następuje na koniec kręcenia rozrusznikiem/początek pracy silnika
156 1.8 TS, Rosso Proteo

Awatar użytkownika
da_vinci
Posty: 2005
Rejestracja: 18-01-2006 09:48
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: da_vinci » 01-06-2009 08:18

spark1.8 pisze:Te dźwięki są dosyć słabej jakości. Moja propozycja dotyczy sytuacji, kiedy zgrzyt następuje na koniec kręcenia rozrusznikiem/początek pracy silnika

To raczej jest przez cały czas kręcenia do tego taki gwizd jest jak już silnik pracuje i to przez kilka minut.
Linia jest piękna, logo też, chciałem ją mieć...

i mam Alfa Romeo 146 1,6 TS 1998 SILVER SHADOW :)

Awatar użytkownika
aquarius01
Posty: 129
Rejestracja: 03-10-2005 16:59
Lokalizacja: Dolnośląskie - Trzebnica
Kontaktowanie:

Postautor: aquarius01 » 02-06-2009 12:05

da_vinci pisze:To raczej jest przez cały czas kręcenia do tego taki gwizd jest jak już silnik pracuje i to przez kilka minut.


Bendix nie wraca od razu, efektem czego rozrusznika przez chwilę kręci się razem z wałem korbowym co - na dłuższą metę - może doprowadzić do jego zniszczenia. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie jego zdjęcie i dogłębna wiwisekcja. Roboty tyle samo a pożytku może być znacznie więcej :)
Zbyszek Pilip

AR 145 1.6 TS 1997 :)

Awatar użytkownika
da_vinci
Posty: 2005
Rejestracja: 18-01-2006 09:48
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Postautor: da_vinci » 03-06-2009 08:52

No i po kłopocie 260zł w plecy, winny był rozrusznik. Po naprawie teraz odpala jak motocykl.
Linia jest piękna, logo też, chciałem ją mieć...

i mam Alfa Romeo 146 1,6 TS 1998 SILVER SHADOW :)


Wróć do „Porozmawiajmy o Alfie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 12 gości