problem z przyspieszeniem

Pytania, porady i opinie.

Moderator: Moderatorzy

tofecek
Posty: 12
Rejestracja: 01-03-2009 12:12

problem z przyspieszeniem

Postautor: tofecek » 22-03-2009 16:23

witam.od momentu zakupu ar156 1.6 ts mam odczucie że auto ze 120KM powinno mieć większego "kopa". nie wiem co jest grane bo kręcąc 5000obr dopiero coś się zaczyna jak by lepiej rozkręcać. może tak ma być ale jak miałem opla astre 1.8 16v 115 KM to miała o wiele lepsze przyspieszenie mimo że była w automacie. moja ar ma przebieg 185000 jest po wymianie rozrządu i regeneracji głowicy.proszę napiszcie swoje opinie jaka może być przyczyna tej "choroby" :( dzięki (tak na marginesie jadąc na 3 biegu około 50-60 i naciskając gaz do dechy auto wręcz mozolnie nabiera pędu). :wink:

Awatar użytkownika
Maciek-156
Posty: 924
Rejestracja: 29-01-2006 19:02
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Maciek-156 » 22-03-2009 19:50

Jak rozrząd dobrze i prawidłowo wymieniony to pozostaje przepływomierz i sonda lambda
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-JET 2004
AR156 1.6TS 2000

tofecek
Posty: 12
Rejestracja: 01-03-2009 12:12

Postautor: tofecek » 23-03-2009 18:33

dzięki za podpowiedz. a czy jest jakiś domowy sposób na diagnozę przepływki. jeśli by była sąda to myślę że powinna świecić lampka od elektroniki( może się mylę). co do rozrządu to nie wiem bo wymieniał go poprzedni wła. w zakładzie samoch. :?: proszę o odp. :D

Awatar użytkownika
Maciek-156
Posty: 924
Rejestracja: 29-01-2006 19:02
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Maciek-156 » 23-03-2009 19:34

Kolego "jak wymieniał go poprzedni włąściciel" to zbieraj kasę i bierz się za wymianę kompletnego rozrządu (pasek rolki pompa wody i wariator) - nie spotkałem sprzedającego ktyóry robiłby taki prezent nowemu właścicielowi. Ludzie często sprzedają właśnie auto gdy zbliży się termin grubszego przeglądu. Co do przepływki to ją zwyczajnie odepnij i się przejedź
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010

AR156 1.9 16v JTD M-JET 2004

AR156 1.6TS 2000

tofecek
Posty: 12
Rejestracja: 01-03-2009 12:12

Postautor: tofecek » 24-03-2009 18:38

witam. co do rozrządu to poprzedni właściciel nie powiedział mi że wymienił go przed sprzedażą ale po sprowadzeniu go w2007r (przejechał nim 20000km) .miał do tego rachunek.a co do tej przepływki to jak wypnę ją to w jaki sposób mam stwierdzić że jest popsuta skoro auto ma słabą moc to po wypięciu jeszcze bardziej zesłabnie. w tej chwili silnik nic nie szarpie pracuje równo. dziękuje za te odpowiedzi i jeśli kolegę nie zanudzam to proszę odpisać pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Maciek-156
Posty: 924
Rejestracja: 29-01-2006 19:02
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Maciek-156 » 24-03-2009 20:18

A na rachunku masz wyszczególniony pasek, rolki, wariator, pompe wody - jak nie to lepiej załóz że są do wymiany - paski nie pękają ze starości tylko stają rolki i paski się przecierają lub przeskakują o kilka ząbków.... Jak wypniesz przepływomierz to się przejedź z odpiętym jak moc wróciła to masz go do wymiany (na biegu luzem obroty mogą sie dławić ale tym się nie przejmuj)
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010

AR156 1.9 16v JTD M-JET 2004

AR156 1.6TS 2000

tofecek
Posty: 12
Rejestracja: 01-03-2009 12:12

Postautor: tofecek » 26-03-2009 17:40

witam. zrobiłem tak jak napisałeś ale żadnej poprawy nie ma.jeszcze jedna uwaga nie wiem czy istotna do tego problemu termostat jest popsuty i zaczyna się otwierać przy ok.50 stop.silnik jest o takim czasie nie dogrzany.jestem umówiony na diagnostykę ale gościu mówi że może nic nie wykazać (bo tak czasami bywa :?: ) boję się żeby czego nie pokręcił więcej. napisz proszę czy może taka diagnoza zaszkodzić (jest to rzekomo zawodowiec). a jeszcze gdy by ot była sąda lamb to można ją sprawdzić domowym spos. dziękuje za odpowiedz .pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
Maciek-156
Posty: 924
Rejestracja: 29-01-2006 19:02
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Maciek-156 » 27-03-2009 09:55

Zacznij od wymiany termostatu -to może być źródło twoich problemów
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010

AR156 1.9 16v JTD M-JET 2004

AR156 1.6TS 2000

tofecek
Posty: 12
Rejestracja: 01-03-2009 12:12

Postautor: tofecek » 27-03-2009 20:10

dzięki tak też uczynię pozdrawiam


Wróć do „Porozmawiajmy o Alfie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 55 gości