Ile zębów ma pasek ??

Pytania, porady i opinie.

Moderator: Moderatorzy

Bedboys
Posty: 2915
Rejestracja: 04-10-2004 19:01
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Ile zębów ma pasek ??

Postautor: Bedboys » 27-03-2006 14:22

Przymierzam się do zmiany rozrządu i szukałem w sklepie paska ale zgłupiałem bo katalogi podają dwie długości 164 i 168 zębów, nie mam nigdzie starego paska i już nie pamiętam, moze ktoś pamięta lub ma jakieś dane.

Chodzi o 156 1,6 rok 04.98.

Dzięki z pomoc.
Pozdrawiam

Bedboys

Kiedyś :
AR 156 1,6 TS --- Srebrna ---Teraz : AR 166 JTD --- Blu Odissea ---

Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...
Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...

Awatar użytkownika
Maciej Loret
Posty: 6285
Rejestracja: 22-11-2004 12:03
Lokalizacja: Bydgoszcz, Zgorzelec
Kontaktowanie:

Re: Ile zębów ma pasek ??

Postautor: Maciej Loret » 27-03-2006 14:49

Bedboys pisze:Przymierzam się do zmiany rozrządu i szukałem w sklepie paska ale zgłupiałem bo katalogi podają dwie długości 164 i 168 zębów, nie mam nigdzie starego paska i już nie pamiętam, moze ktoś pamięta lub ma jakieś dane.

Chodzi o 156 1,6 rok 04.98.

Dzięki z pomoc.


Pomoc, to to nie będzie, wręcz zamotanie, bo www.elit.pl podaje do Ciebie ContiTecha ze ... 166 zębami. :shock: oraz Gates ze ... 166 zębami. :?: :!: :idea: :lol:

A w InterCars jest np. Bosch ze ... 154 ząbkami :cry: , Bosch ze ... 163 ząbkami, ContiTechy za 163 i 166 zębami i jeszcze inne...
Normalnie jaja...
Może lepiej popatrzeć na stronę producentów pasków?
Albo ... telefon do marianoitaliano... :wink:

A wszystko oczywiści do 156 1.6 16V TS. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Maciek1972
Posty: 449
Rejestracja: 27-10-2005 20:27
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Ile zębów ma pasek ??

Postautor: Maciek1972 » 27-03-2006 14:53

Maciej Loret pisze:A w InterCars jest np. Bosch ze ... 154 ząbkami :cry: , Bosch ze ... 163 ząbkami, ContiTechy za 163 i 166 zębami i jeszcze inne...


może podają po zerwaniu zębów :wink:
Pozdrawiam
Maciek
AR 156 1.8 TS '99

Bedboys
Posty: 2915
Rejestracja: 04-10-2004 19:01
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Postautor: Bedboys » 27-03-2006 15:10

Fajnie teraz już nic ne kumam z tego, chyba poprostu wyjmę i pojadę do sklepu tylko wtedy może być kiszka jak się okaże że nie ma takiego paska na satanie.

Jeszcze jedno pytanie czy ktoś zakładał napinacz i rolkę firmy RUVILLE facet w sklepie zachwala że super a ja pierwsze słyszę.
Pozdrawiam



Bedboys



Kiedyś :

AR 156 1,6 TS --- Srebrna ---Teraz : AR 166 JTD --- Blu Odissea ---



Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...

Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...

Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...

ricambi
Posty: 1071
Rejestracja: 09-06-2005 14:50
Lokalizacja: wielkopolska

Postautor: ricambi » 27-03-2006 17:20

trzeba sprawdzić w eperze po numerze nadwozia a potem znaleźć zamiennik do orginału 8)a co do rolek są spoko sam mam w dwóch alfach i jest ok.
156 1,9 16 v M-JET SW

Bedboys
Posty: 2915
Rejestracja: 04-10-2004 19:01
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Postautor: Bedboys » 27-03-2006 20:22

ricambi pisze:a co do rolek są spoko sam mam w dwóch alfach i jest ok.

Dzięki wielkie już się nie będę denerwował bo je zamówiłem i miałem obawy :D
Pozdrawiam



Bedboys



Kiedyś :

AR 156 1,6 TS --- Srebrna ---Teraz : AR 166 JTD --- Blu Odissea ---



Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...

Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...

Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...

Awatar użytkownika
amargro
Posty: 1839
Rejestracja: 11-03-2005 15:15
Lokalizacja: Zielonka k/W-wy

Postautor: amargro » 28-03-2006 09:47

ricambi pisze:trzeba sprawdzić w eperze po numerze nadwozia a potem znaleźć zamiennik do orginału


Tak jest najlepiej, w e-katalogu Elit można wpisać nr oryginału w odpowiednim polu i o ile został on wklepany w bazę danych to powinno znaleźć odpowiadające mu zamienniki. W e-katalogu InterCarsu nie znalazłem takiej opcji, choć będąc fizycznie w sklepie istnieje możliwość podania nr oryginału i wg niego znalezienie zamiennika.
Generalnie w/w katalogi są b.niedopracowane, b.często zdaża się, że:
- podając nr oryginału nie znajduje nic, a szukając po modelu jednak znajdują się częsci
- szukając po modelu nie ma nic, a wpisując nr oryginału, pojawiają się zamienniki
- rozróznienia na modele i pojemności silników są b.często niewystarczające, bo występowały różne wersje silników o tych samych pojemn. z tego samego rocznika
- zdarza się, że można znaleźć części zamienne wsród innych marek aut pasujące do własnego auta, np. ja znajdowałem części do Fiata Bravo/a a stosowane były one również do mojej 145 a w tym dziale nie były ujęte
- itp.

ricambi
Posty: 1071
Rejestracja: 09-06-2005 14:50
Lokalizacja: wielkopolska

Postautor: ricambi » 28-03-2006 10:11

dokładnie jak mówisz mi kumpel z magazynu tak namierzał w intercarsie pasek do mojej 156 przyszedł contitech chyba od barchetty :lol:
156 1,9 16 v M-JET SW

Awatar użytkownika
rigobert
Posty: 1110
Rejestracja: 10-11-2005 17:25
Lokalizacja: Warszawa Wesoła/Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Postautor: rigobert » 28-03-2006 10:59

Mój kolega, który pracuje w Inter Carsie, gdy prosiłem go o sprawdenie cen kilku części, chciał ode mnie wszystkie możliwe dane samochodu, bo jak stwierdził "w częściach w grupie Fiata jest niezły burdel" :D
Jest AlfaRomeo 166 Q2 2.5v6 napędzana elpidżi
Była Alfa Romeo 147 1.6TS '01 (2008-2013)
Jest Alfa Romeo 145 1.6TS '98
Był Fiat 126p '87 48kkm od 24.06.06 w samochodowym niebie

Awatar użytkownika
amargro
Posty: 1839
Rejestracja: 11-03-2005 15:15
Lokalizacja: Zielonka k/W-wy

Postautor: amargro » 28-03-2006 11:12

rigobert pisze:bo jak stwierdził "w częściach w grupie Fiata jest niezły burdel" :D


IMHO to w InteCarsie jest niezły burdel w bazach danych, których nikt nie weryfikuje i nie aktualizuje, a winą obarcza się w tym wypadku FAP, a to przecież w ich interesie powinno być, aby znać wszystkie, w tym najnowsze (pozmianowe) numery oryginałów - ePER w tym wypadku działa IMHO może nie idealnie ale naprawdę b.dobrze :!: A żeby nie było, iż tylko producent własnych części potrafi opanować cały ten interes z numerami katalogowymi, to przykładem niech będzie Bosch, który radzi sobie z tym również nieźle, i nie chodzi mi o ich własne nr kat. ale właśnie oryginalne.

Awatar użytkownika
amargro
Posty: 1839
Rejestracja: 11-03-2005 15:15
Lokalizacja: Zielonka k/W-wy

Re: Ile zębów ma pasek ??

Postautor: amargro » 28-03-2006 22:01

Bedboys pisze:Przymierzam się do zmiany rozrządu i szukałem w sklepie paska ale zgłupiałem bo katalogi podają dwie długości 164 i 168 zębów, nie mam nigdzie starego paska i już nie pamiętam, moze ktoś pamięta lub ma jakieś dane.

Chodzi o 156 1,6 rok 04.98.


Może to coś pomoże, zwłaszcza zdjęcie nr 2:
http://www.allegro.pl/item92372237_pase ... ancia.html

Bedboys
Posty: 2915
Rejestracja: 04-10-2004 19:01
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Re: Ile zębów ma pasek ??

Postautor: Bedboys » 28-03-2006 22:36

amargro pisze:Może to coś pomoże, zwłaszcza zdjęcie nr 2:
http://www.allegro.pl/item92372237_pase ... ancia.html


Tak wychodzi też dali mi taki sam pasek contitecha więc chyb dobrze, dokładnie napisze jak wyjmę swój i to możliwe że już jutro
Pozdrawiam



Bedboys



Kiedyś :

AR 156 1,6 TS --- Srebrna ---Teraz : AR 166 JTD --- Blu Odissea ---



Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...

Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...

Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...

Bedboys
Posty: 2915
Rejestracja: 04-10-2004 19:01
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Postautor: Bedboys » 31-03-2006 17:41

Już jestem po wymianie rozrządu :D i wiem na pewno że pasek rozrządu do 1.6 TS z 98 r. ma 166 zębów. Poza tym zdemontowałem stary rozrząd po 60800 km ( pasek zdejmowany przy 28 tys i założony ten sam) i wyglądał super pasek wogóle nie zużyty ( żadnych pęknięć ) rolki ciche bez luzów spokojnie pojeździł by jeszcze ze 30 tys km - ale kto by tak ryzykował.
Pozdrawiam



Bedboys



Kiedyś :

AR 156 1,6 TS --- Srebrna ---Teraz : AR 166 JTD --- Blu Odissea ---



Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...

Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...

Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...

sergiusz_k
Posty: 1519
Rejestracja: 15-11-2004 22:01
Lokalizacja: Lębork/Trójmiasto/Słupsk

Postautor: sergiusz_k » 31-03-2006 17:44

Bedboys pisze: Poza tym zdemontowałem stary rozrząd po 60800 km ( pasek zdejmowany przy 28 tys i założony ten sam) i wyglądał super pasek wogóle nie zużyty ( żadnych pęknięć ) rolki ciche bez luzów spokojnie pojeździł by jeszcze ze 30 tys km - ale kto by tak ryzykował.


Sprzedajesz na allegro :?: :wink:
Pozdrawiam,
sergiusz_k
Kiedyś: AR156 1,8TS

Bedboys
Posty: 2915
Rejestracja: 04-10-2004 19:01
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Postautor: Bedboys » 31-03-2006 18:04

[quote="sergiusz_k]
Sprzedajesz na allegro :?: :wink:[/quote]

Zastanawiam się chyba wystawię w komplecie ze straymi klockami ( jeszcze metal nie tarł) :D :D :lol: :lol: :wink:
Pozdrawiam



Bedboys



Kiedyś :

AR 156 1,6 TS --- Srebrna ---Teraz : AR 166 JTD --- Blu Odissea ---



Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...

Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...

Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...

spyro999
Posty: 4
Rejestracja: 29-12-2010 18:17

pasek rozrządu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Postautor: spyro999 » 29-12-2010 18:53

ściecie zębów na korbowodzie co moglo byc tego przyczyna?????? pomozcie mi .;(

filip13
Posty: 604
Rejestracja: 13-09-2006 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: filip13 » 06-01-2011 19:24

scięło Ci zęby na pasku to nieważne ze póżniej kręciłeś silnikiem i pasek z wyciętymi zębami na pasku zatrzymał się w miejscu kułka wału korbowego. Oczywiście może dojść do zniszczenia zębów na kółku wału korbowego dzieje się tak wtedy gdy silnik ma luz na wale na dystansach i wał przesówa się na boki wówczas niszczysz pompę i kółko oraz jeśli coś wpadnie do rozrządu spada na dół i dostaje się między kółko i pasek zniszczenie kółka i przeskok gwarantowany.

spark1.8
Posty: 218
Rejestracja: 20-01-2006 09:53

Re: pasek rozrządu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Postautor: spark1.8 » 07-01-2011 21:37

spyro999 pisze:ściecie zębów na korbowodzie


To korbowód ma jakieś zęby? Może o zęby na pasku rozrządu się rozchodzi? :) Uwierzyłeś, że poprzedni właściciel zmienił rozrząd i sprzedał ci funię za 5 tysi? :shock:
156 1.8 TS, Rosso Proteo

Awatar użytkownika
pablo.
Posty: 61
Rejestracja: 31-08-2005 20:53
Lokalizacja: Mińsk Maz. - okolice
Kontaktowanie:

Re: pasek rozrządu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Postautor: pablo. » 11-01-2011 08:58

spyro999 pisze:ściecie zębów na korbowodzie co moglo byc tego przyczyna?????? pomozcie mi .;(


Podstawowym powodem ścięcia zębów na pasku jest zaniedbanie wymiany rozrządu. Pasek był tak stary, ze zęby nie wytrzymały.
Alfa romeo 155 TS 8v/156 Cuore Trattore

www.pablogarage.pl - serwis, części nowe i używane do Alfa Romeo, FLOKOWANIE

http://pablogarage.pl/forum/index.php


Wróć do „Porozmawiajmy o Alfie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości